Mangala oyunu, son dönemlerde popülerleşmeye başlamış çok eski bir Türk masa oyunu denebilir. Çok eski Türk kökenli milletlerde eğlence amacından ziyade kayıt tutmak için kullanıldığına dair teoriler de yürütülmekte. Şu anda taşlar ile oynanan oyun, arkeolojik çalışmalara baktığımızda tohumlar ile oynanırken, basit gibi gözüken oyunun çok detaylı bir yapısı bulunuyor.
Mangala oyunu, Anadolu içerisinde uzun yıllardır oynanmaya devam eden bir oyundur. Son dönemde ülke genelinde popülerleşmesi ile, çevremizde D&R gibi mağazalardan bulabilmemiz kolaylamıştır. Oyunun ismi her ne kadar Mangala olarak anılsa da, bazı tarih kitaplarında Mancala ya da Mankala olarak da anılmıştır. Aynı zamanda yöreden yöreye çok farklı isimlerle de anılan oyun, oldukça farklı kurallara sahip.
Bazı kaynaklara göre oyun Sakalardan tutun Göktürk dönemine kadar hitap ediyor ancak bu durum henüz kanıtlanmış değil. Ancak Osmanlı minyatürlerine baktığımızda oyunun tasvirlerine rastlayabiliyoruz.
Mangala Oyunu Nasıl Oynanır? Mangala Oyunu Kuralları Nelerdir?
Mangala oyunu temel olarak çok basit kurallara dayanır. Size şimdiden önerebileceğimiz en temel öneri ise oyunun başında bir strateji belirleyip oluşan koşullara göre bu stratejiyi yönlendirmek olacaktır.
Öncelikle oyun 2 kişi ile oynanmaktadır. Aynı zamanda her oyuncunun başlangıçta 24 adet taşı bulunmaktadır. Oyunun geneline baktığımızda tahtada toplamda 12 adet oyuk bulunmaktadır. Bunlar bazı kaynaklarda “oyuk” bazılarında ise “ev” olarak adlandırılmıştır.
Her oyuğa 4 adet taş koyduktan sonra asıl hedefimiz iki oyuncunun da sağında bulunan “hazine” bölümüne tüm taşlarımızı koyabilmek olacaktır. Ancak yalnızca kendi kuyularımızdan taşları çıkarabiliyoruz.
Mangala Oyunu Kuralları
- Oyuna başlayacak oyuncu yazı tura ile seçilir
- Başlayan oyuncu bir oyun seçer ve bu oyuktan aldığı 3 taşı saat yönünün tersine doğru tek tek bırakır.
- Eğer bırakılan son taş kendine ait hazineye denk gelirse bir tur daha oynama hakkı kazanılır.
- Eğer bırakılan son taş rakip oyuncunun kuyusundaki taş sayısını çift (2,4,6,8) yaparsa bu kuyudaki tüm taşları alıp kendi hazinemize atabiliriz.
- Eğer bırakılan son taş kendi bölümümüzde bulunan boş bir kuyuya denk gelirse, bu kuyunun karşısındaki kuyuda bulunan tüm taşları kendi hazinemize alabiliriz.
- Oyunun sonunda kendi bölgesinde hiç taş kalmayan oyuncu, rakibin tüm kuyularındaki taşları da alarak kendi hazinesine ekler ve hazinesinde en çok taş olan kişi oyunu kazanır.
Normalde oyun tek bir sefer değil, set halinde oynanır. Tavla gibi düşünebileceğimiz bu set tabanlı oyunda genelde setlerde 3 olan kazanan taraf olur şeklinde sonlanır.
Mangala Oyunu Fiyatları
Oyunun birçok alternatif fiyatı bulunuyor diyebiliriz. Plastikten basit bir oyun seti alabilirken özel ahşap odundan yapılan çok özel setler de bulunabiliyor. D&R gibi marketlerden oyunu yaklaşık 75 TL ile temin edebilirsiniz.
Ancak ben bu oyunu çok oynamam, sadece denemek istiyorum derseniz dümdüz karton 12’li yumurta kabında da oyunu oynayabilirsiniz. Sonuçta oyunu oynamak için özel bir tahta ya da farklı bir araca ihtiyacımız bulunmuyor, 12 adet oyuk olsun yeter.
Kaynak: https://www.teknolama.com/mangala-oyunu-nedir-nasil-oynanir/