Bir şifre yöneticisi dijital yaşamınızı daha basit ve daha güvenli hale getirebiliyor. Peki, şifrelerinizi oluşturmak ve saklamak için bir şifre yöneticisi yazılımına güvenmenin avantajları ve dezavantajları neler olabilir?

Parola koruması dijital varlığımızın temel taşı olarak görülse de, nadiren derin bir şekilde düşünerek şifre koyuyoruz. En sık kullanılan seçenekler arasında hâlâ 123456 bulunmakta meselâ.

Dayanıksız şifreler için tercihimiz kısmen, Google veya Facebook hesabınıza her şeyi bağlamadığınız sürece – genellikle yeni bir hesap oluşturmayı gerektiren zilyon tane farklı hizmet kullanmamıza bağlanabilir. Öte yandan, birden fazla karmaşık şifreniz varsa, hatırlanması zor olabilir. Yani, düşündüğünüz için aynı basit şifreyi geri dönüştürmeyi tercih ediyorsunuz: zarar nerede? Bir bilgisayar korsanı geri dönüştürülmüş bir şifreyi kırarsa, hesaplarınız saldırganlar için yiyebileceğiniz açık büfe kahvaltı büfesi haline gelebilir.

Bu, bir şifre yöneticisinin – giriş bilgilerinizi şifrelenmiş bir kasada saklamak ve sizin için karmaşık şifreler oluşturmak için özel olarak tasarlanmış bir uygulama – kaçınmanıza yardımcı olabilir. Çevrimiçi hesaplarınızın her biri için benzersiz ve güçlü bir şifre oluşturmayı, kaydetmeyi ve otomatik olarak doldurmayı son derece kolaylaştırarak, bu “dijital kasa” bilmeceniz için etkili bir çözüm olabilir. Hatırlamanız gereken tek şey “ana şifre” adı verilen tek bir şifredir.

Şifre Yöneticisi Çeşitleri

En popüler parola kasaları, tarayıcı aracılığıyla erişilebilen bulut uygulamaları olarak işlev görür. Seçtiğiniz şifre yöneticinizden bağımsız olarak, kullandığınız farklı hizmetlere erişmek için kullanılan tüm kayıtlı kimlik bilgilerinizi koruyacak güçlü bir ana şifre oluşturmanız gerekir; bu yüzden seçiminize çok dikkat edin. Bulut tabanlı bir yönetici söz konusu olduğunda, bu hesap oluşturmanın bir parçasıdır.

Yönetici daha sonra buradan alacaktır. Mevcut tüm hesaplarınızı buna ekleyebilirsiniz ve yeni hizmetlere kaydolduğunuzda, kendi parolalarınızı kullanabilir veya rastgele, uzun ve güvenli parolalar oluşturmak için yerleşik bir jeneratör kullanır. Kullandığınız hizmetlerden herhangi birinde oturum açmak istediğinizde, şifre yöneticisi kimlik bilgilerinizi otomatik olarak doldurur ve hazırsınız demektir.

Şifrelerinizle bulut tabanlı uygulamalara güvenmeyle ilgili bir sorununuz varsa, cihazınızda her şeyi depolayacak yerel olarak barındırılan bir kasayı tercih edebilirsiniz. Aslında, çoğu zaman daha mütevazı bir tasarım paketinde de olsa, bulut rakiplerinin birçok işlevselliğini sağlayan bir dizi açık kaynaklı seçenek arasından seçim yapabilirsiniz. Ancak bu uygulamaların estetikte eksik olabileceği, özelliklerde telafi ediyorlar.

Bulut tabanlı ve açık kaynaklı çözümlerin yanı sıra kullanabileceğiniz bir diğer seçenek, saygın uç nokta güvenlik paketlerinde yer alan ve giriş kimlik bilgilerinizi yönetmenize ve güvenli hale getirmenize yardımcı olacak uygun bir seçeneği temsil eden yöneticilerdir.

Şifre Yöneticisi Kullanmanın Artıları Ve Eksileri

Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli şifre yöneticisi türleri vardır, bulut tabanlı seçenekler en popüler olanlardan biridir. Bulutu kullanmanın ek yararı, şifrelerinize her yerden erişebilmektir. Popüler markaların çoğu (1Password, Dashlane, LastPass, vb.) Akıllı telefonunuz için uygulamalar sunar, bu nedenle birden fazla cihaz kullanıyorsanız (çoğumuz yaparsanız), bulut tabanlı hizmetler tüm şifrelerinizi tüm cihazlarda senkronize eder. Bazılarının masaüstü seçenekleri ve tarayıcı eklentileri bile vardır, bu nedenle tüm üsleri kapsar.

Abonelik söz konusu olduğunda, temel seçenekler ücretsiz olarak sunulur. Bunların eksik olduğunu fark ederseniz, genellikle daha fazla ayar ve ek güvenlik özellikleri içeren daha premium katmanlardan biri için ödeme yapabilirsiniz.

Tüm bu sesler kadar kullanışlı, bir uyarı ile birlikte geliyor. Tüm yumurtalarınızı olduğu gibi bir sepete koyuyorsunuz; ve bazı çevrimiçi şifre yöneticileri geçmişte sorunlardan payına düşmüşlerdir. Örneğin, birkaç ay önce, araştırmacılar bir dizi popüler şifre yöneticisinde güvenlik kusurları buldular: uygulamalarının bazı Android sürümlerinin kimlik avı saldırılarına karşı hassas olduğu bulundu, diğerleri ise ana PIN kodunu girmek için sonsuz girişime izin verdi.

Verilerinizin bir sunucuda depolandığından, bir ihlal veya başarılı bir saldırı durumunda, siber suçluların bilgileri toplu olarak indirebileceğini ve hesabınızın bu veri grubuna girebileceğini unutmayın. Böyle bir durumda, güçlü şifreleme uygulayan seçtiğiniz hizmetin operatörlerine ve ana parolanızın gücüne bağımlı olursunuz; dijital yaşamınızın çoğunun kapısını koruduğunu unutmayın.

Teferruatlı Şekilde Araştırmanızı Yapın

Herhangi bir hizmette olduğu gibi, gerekli özeni gösterin ve saygın bağımsız test kuruluşlarından siber güvenlik bloglarını ve incelemelerini okuyun, seçtiğiniz şifre yöneticisinin yakın zamanda bildirilen herhangi bir güvenlik açığı olup olmadığını görmek için. Ayrıca, parolalarınızı ve hesaplarınızı güvence altına almak için hizmetin uyguladığı tüm güvenlik önlemlerini kapsamlı bir şekilde okumalı ve anlamalı ve bunlara göre hareket etmelisiniz.

Yerel olarak yüklenen açık kaynaklı uygulamalar söz konusu olduğunda, bazıları bir sitenin oluşturulması için gereken belirli gereksinimleri karşılayan şifreler oluşturabilir. Örneğin KeePass, doğrudan USB’den çalıştırma konusunda şık bir seçeneğe de sahiptir. KeePass gibi açık kaynaklı uygulamalarla, çekirdek şifreleme ve güvenlik işlev kodunun profesyonel güvenlik denetimlerini de arayabilirsiniz.

Her şeyi yerel olarak depolayan şifre yöneticilerinde sakıncalar gibi görünen bazı şeyler aslında güvenlik ekleyebilir. Kodlar belirli bir cihazda depolandığından, bunları diğer tüm cihazlarınızla senkronize etme seçeneğiniz olmayabilir, ancak bir siber suçlunun bunlara erişebilmesi için sizi özel olarak hedeflemeleri gerekir; bu onların işini daha zor hale getirir. Parolalarınıza erişebilmelerinin yollarından biri, bir tuş vuruşu kaydedicisi yükleyerek cihazınızın güvenliğini aşmaktır. Bu, sizi bu tür tehditlerden korumak için özel olarak tasarlanmış uç nokta güvenlik çözümlerinde bulunan şifre yöneticileri için geçerlidir.

Öte yandan, cihazı kaybederseniz veya arızalanırsa, cihazda saklanan tüm şifrelerinize erişiminizi kaybedebileceğinizi unutmayın. Yani, her zaman bir yedek bulundurun, ne zaman ihtiyacınız olacağını asla bilemezsiniz. Bu, yerel olarak kurulmuş açık kaynaklı çözümler için de geçerlidir; bir cihazı kaybetmek bulut tabanlı bir çözümde daha az sorun teşkil etmelidir, çünkü şifrelerinize yine de başka bir cihazdan erişebilirsiniz.

Son Olarak

Dijital yaşamlarımızı yönetmek söz konusu olduğunda çoğumuz benzer ihtiyaçlara sahip olsa da, tercihlerimizde çok küçük farklılıklar olabilir. Bu nedenle, hangi seçeneğin ihtiyaçlarınıza uygun olduğunun farkında olmanız gerekir. Bir şifre yöneticisi seçerken kendiniz cevaplamanız gereken en az birkaç soru var:

  • Seçtiğiniz hizmet verilerinizi nasıl depolar?
  • Cihazınıza bir şey olursa veriler kurtarılabilir mi?
  • Korumayı artırmak için etkinleştirebileceğiniz ek güvenlik seçenekleri var mı?

Şifre yöneticinizi dikkatli bir şekilde seçtiğinizden emin olun ve ana şifrenizi oluştururken makalenin başında belirttiğimiz yaygın hatalardan kaçının. Ekstra güvenlik için, tüm değerli çevrimiçi hesaplarınız veya hatta şifre yöneticiniz için ek bir kimlik doğrulama faktörü de ekleyebilirsiniz.

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like